Actueel

Maart 2017

Weer een bierbrouwerij in Zeelst
In het verleden werd er  in Zeelst bier gebrouwen. Na 1900 waren de brouwerijen allemaal weer verdwenen. Na meer dan een eeuw gaan Ellen Verhoeven - Jannes en Patrick Verhoeven  beginnen  in een nieuw gebouwde brouwerij achter hun huis op Binnenweg 9.

Lees verder


Oktober 2016

Het tweede deel van Bivak aan de Beerze is verschenen.
Tussen 1967 en 1990 werden door jarenlange steentijdopgravingen in Westelbeers (N.Br.) in totaal acht mesolithische en laatpaleolithische concentraties opgegraven.
In 2000 kwam de eerste publicatie Bivak aan de Beerze uit. Hierin werd één concentratie, Westelbeers-ZW, met ruim 12.000 vondsten beschreven.
Eindelijk het is zover:  de publicatie van Bivak aan de Beerze deel 2 is een feit!

Lees verder


September 2016

Traditionele 17 septemberherdenking
Op 17 september a.s. vindt weer de herdenking plaats van de 19 oorlogsslachtoffers die waren te betreuren bij het bombardement op 17 september 1944 op ’t Cobbeek en de Heuvelstraat.

Om 18.00 uur wordt verzameld bij het monument “Een donderslag bij heldere hemel” nabij het Meiveld (kruising Heemweg/Heuvelstraat).

Lees verder


Juli 2016

Bezoek van familie van een Canadese onderduiker

Op 22 juli ontving Heemkundekring Zeelst Schrijft Geschiedenis Jack Frame en zijn vrouw Judy uit Canada.
Het contact met Jack en Judy is tot stand gekomen via Els Pauwels en Nele Buyst uit België. Zij stuurden Zeelst schrijft geschiedenis een mail met de vraag of het verhaal van Jim Frame hier bekend was. Els heeft in het verleden een stage gedaan in Canada en heeft toen in huis gewoond bij Jack en Judy Frame. Jack en Judy hadden na het overlijden van Jim informatie over zijn oorlogsjaren gevonden en wilden graag de plaatsen bezoeken die hij beschreef.

Lees verder


Mei 2016

Una naar de 2e divisie

Op zondag 22 mei speelde UNA een beslissingswedstrijd tegen HSC uit Haaksbergen voor een plaats in de 2e divisie. Deze wedstrijd op het veld van JVC Cuijck werd door de Zeelsternaren met 1 - 0 gewonnen.

Wij feliciteren UNA met dit geweldige succes.

Lees verder


April 2016

Lintjes voor Zeelstenaren

Op dinsdag 26 april kregen 16 Veldhovenaren een koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Jack Mikkers. Hieronder waren vier inwoners van Zeelst: Corry Coolegem - van Herwaarde, Leo Moonen, Grard Snelders en Piet Vermeulen.

Drie daarvan kregen de onderscheiding mede vanwege hun grote verdienste voor onze heemkundekring.

Vanaf deze plaats voor allen een welgemeende felicitatie: ze hebben het verdiend.

Lees verder


Maart 2016

Tekst is weer zichtbaar op de voorgevel van het pand Heuvelstraat 3

Op het bedrijfspand op heuvelstraat 3 in Zeelst is weer duidelijk de naam zichtbaar van de sigarenfabriek die er vroeger in was gevestigd.

In dit pand werd in 1922 een sigarenfabriek gevestigd in de voormalige smederij van Merkelbach. Tot 1975 is dit gebouw nog gebruikt voor de opslag van tabak en de fabricage van en de handel in sigaren en sigarenkistjes.
Later kwam er een elektronicazaak in, eerst van Harrie van Keulen en daarna van Van Mensvoort.

Nu is het pand overgenomen door RondOm Podotherapeuten. Zij waren bereid om bij het opknappen van de voorgevel van het gebouw de oorspronkelijke tekst weer goed zichtbaar te maken. Duidelijk is nu weer SIGARENFABRIEK KAREL DE STOUTE leesbaar.

Meer over de geschiedenis van het pand is te vinden in ons boek Zeelster Nijverheid.
Meer over het huidige gebruik van het pand vind u hier.


Januari 2016

Jacques Cuijpers' volksverhaal over de aerdmennekes in Veldhoven Magazine

Klik hier voor een grotere pdf-weergave van de pagina's

De nieuwste editie van het Veldhoven Magazine bevat een mooi artikel over de 'aerdmennekes'. Het beschrijft een van de veertig volksverhalen die Jacques Cuijpers heeft verzameld. Vertelsels over vuurmannen, dwaallichtjes, kabouters en heksen. Intrigerende verhalen over opmerkelijke gebeurtenissen, vaak niet geschikt voor het slapengaan. Zoals het bizarre ‘volkssprookje’ Doortje en Mietje. Over twee zusjes, van wie de een door de moeder in stukken wordt gesneden en opgediend in de soep. Dankzij Cuijpers leven deze verhalen voort tot op de dag van vandaag en weten we ook hoe onze voorouders elkaar hebben vermaakt in een tijd dat er nog geen TV was.

 


31 december 2015

Bestuur en medewerkers van de Heemkundekring Zeelst Schrijft Geschiedenis wensen u een gezond en gelukkig 2016

In het afgelopen jaar is een tekening uit 1674 van de kerk van Zeelst ontdekt in het prentenkabinet van het Rijksmuseum. Tot dan toe werd dit kerkje toegeschreven aan Steijl in Noord Limburg. Ook werd dit jaar door de nieuw gevormde Christus Koning parochie naar buiten gebracht dat onze H. Willibrorduskerk op 7 november 2016 aan de eredienst zal worden onttrokken. Gelukkig is een aantal enthousiaste mensen opgestaan om alle mogelijkheden te onderzoeken om in ieder geval het beeldbepalende gebouw voor het kerkdorp Zeelst te behouden. Wij wensen hen daarbij heel veel succes.

 


28 december 2015

Zeelst Schrijft Geschiedenis doet mee aan het project "De auto van m'n opa" van het BHIC
Wie tussen 1906 en 1951 in het bezit was van een auto of motorfiets kreeg een persoonlijk kenteken. In Noord Brabant was dat een N, gevolgd door een aantal cijfers. Van de ruim 90.000 “Brabantse“ kentekens is nu een database gemaakt met naam, woonplaats en soms het adres van de eigenaar. Het BHIC (Brabants Historisch Informatie Centrum) is op zoek naar foto’s van het voertuig met (familie van) de eigenaar, het liefst met een leesbaar kenteken. Zeelst Schrijft Geschiedenis sluit zich aan bij dit initiatief. Daarom ….

Lees verder

 

15 december 2015

Teruggevonden kalligrafie van Jacques Cuijpers te zien bij Verhoeven Hoorcomfort, Provinciale weg 55
Van 15 december 2015 tot ca. 15 januari 2016 wordt een kalligrafie van de hand van Jacques Cuijpers tentoongesteld in de etalage van Verhoeven Hoorcomfort. Bij het uitkomen, eind 2014, van de publicatie over Jacques Cuijpers, hoofd van de openbare lagere school van Zeelst van 1883 tot 1916, was niet bekend waar de kalligrafie was en zelfs niet of deze nog bestond.

De kalligrafie toont de foto's en namen van de leden van de familie van Nuenen, die eigenaren waren van de firma Wed. J. van Nuenen. Verder staan er de de namen van het kaderpersoneel van deze weverij op. Deze kalligrafie is aangeboden door het personeel "uit diepgevoelde dankbaarheid en hoogachting opgedragen huldeblijk" bij het 50 jarig bestaan van de firma in 1901.

Drieluik
Samen met de kalligrafie werd ook een drieluik gevonden met de foto's van Wilhelmus van Nuenen en Cornelia Aarts met een tekst van Jacques Cuijpers. Dit drieluik werd aangeboden door de kinderen bij het 25 jarig huwelijk van het paar.

Drieluik met het zilveren bruidspaar en een tekst van Cuijpers

Expositie op een bijzondere plaats
De plaats van deze expositie is een bijzondere. Tegenover het pand van Verhoeven Hoorcomfort was vroeger de weverij gelegen, die in 1959 is afgebrand. De firma bestond toen al niet meer. Het huis daarnaast was van de weduwe. Huis Ter Eijk, provinciale weg 66, en het vroegere gemeentehuis, Kapelstraat 3, werden ook bewoond door de familie van Nuenen. Een poster laat bijzonderheden van deze locatie zien. In het boek Zeelster Nijverheid is meer te vinden over de weverij.

Opening van de expositie
Op dinsdagavond 15 december werd de expositie geopend. Aanwezig waren leden van de families van Nuenen en Cuijpers, Tijn Verhoeven, genealoog Ad van Run en leden van Zeelst Schrijft Geschiedenis. Hieronder zijn enkele foto's van die avond te zien.

Voorzitter Wim Silverentand van Zeelst Schrijft Geschiedenis aan het woord

De kalligrafie met vlnr. Monique van Nuenen, Marjan van Nuenen, Marie-José Wissing- van Nuenen en Frans Cuijpers

Eigenaar Tijn Verhoeven liet zich in een voorgesprek ontvallen dat zijn familie niet uit Zeelst-Meerveldhoven kwam. Zijn kwartierstaat, de boom van al zijn voorouders, hielp hem uit de droom.

Genealoog Ad van Run biedt Tijn Verhoeven zijn kwartierstaat aan

De poster geeft veel informatie

 


 

22 september 2015 - Eindhovens Dagblad - door Olga van Lierop 

Wangslijmvliesproject Veldhovense heemkundekring wordt steeds groter
Het begon als gebbetje, nu maakt een DNA-onderzoek van Zeelst en Meerveldhoven een 'voorbeelddorp'

 


Jan Bressers, Annelies van Bronswijk en Jac van Lieshout doen stamboomondenrzoek in Veldhoven. foto lrene Wouters

Het DNA van een Brabants Dorp
Zo'n studie die begint met een simpele vraag, maar zich snel als een olievlek uitbreidt. Het DNA-onderzoek dat de Veldhovense heemkundekring doet, is er een typisch voorbeeld van. De oorspronkelijke vraag is beantwoord: inwoners van de wijken Zeelst en Meerveldhoven stammen waarschijnlijk niet af van de Kelten. Maar klaar is het project nog lang niet. De studie, Zeelster Slag genoemd, begon twee jaar geleden met een wild verhaal. De inwoners van de twee dorpen - nu onderdeel van Veldhoven - zouden niet afstammen van Germanen maar van Kelten. Die mythe zong rond, Zeelst Schrijft Geschiedenis wilde er korte metten mee maken. De heemkundekring kreeg de kans om, gesteund door de wetenschap, een grootscheeps DNA-onderzoek op touw te zetten. Een aantal zorgvuldig geselecteerde mensen werd hiervoor gevraagd wangslijm af te staan.

"Tot nu toe hebben we geen Kelt gevonden", zegt Annelies van Bronswijk, emeritus-hoogleraar aan de TU/e. Dankzij haar medewerking is er geld voor de studie. Daarmee is tot dusver van zo'n 45 mensen wangslijm afgenomen - wat al met al zo'n 150 tot 200 euro per keer kost. Het gaat hier om personen die herleidbaar zijn naar een lijst met zo'n 130 achternamen. Die zijn van mensen die rond 1650 in Zeelst of Meerveldhoven - toen samen één parochie - woonden of er hun kinderen lieten dopen. Sommige Kelten hebben volgens Van Bronswijk een andere mutatie in het y-chromosoom dan Germanen. Dat werd tot dusver niet gevonden. "We hebben nog niet al het DNA-materiaal bestudeerd", zegt ze. "Maar de kans lijkt klein dat we hier nog een Kelt vinden.'' Wel breidde het project zich gaandeweg uit. Zo is onderzocht of inwoners van beide kerkdorpen anders zijn dan mensen in hun omgeving. De mannen in elk geval niet, zo bleek na een vergelijking getrokken met Vlaams studiemateriaal. Van vrouwen moet eerst nog studiemateriaal worden verzameld. 

 


Frank van der Maden en Annelies van Bronswijk. Archieffoto I. Wouters.
 
Afrika en Azië
De volgende stap is het bevolkingsverloop. Tot millennia terug wordt nagegaan wanneer mensen hier zijn gekomen en waarvandaan. Daarvoor wordt de hele familielijn van de onderzochte personen gevolgd. Bij vrouwen gebeurt dat aan de hand van zogeheten mitochondriën, die functioneren als een soort energiecentrales van een cel. Bij mannen wordt het y-chromosoom uit het DNA gebruikt. De conclusies zijn even logisch als verbazingwekkend, want de huidige Veldhovenaren vinden hun oorsprong vooral in Afrika en Azië. "Vooral via oorlogen verplaatsten ze zich", zegt Van Bronswijk "Maar er is bijvoorbeeld ook iemand uit Scandinavië bij." Eén van haar eigen voormoeders kwam uit Zeelst, dus ze ging ook haar eigen lijn na. "Die mensen woonden 10.000 jaar terug rond de Pyreneeën", vertelt ze verwonderd.
 
Feministisch als ze is, verbaast ze zich over de werkwijze die gebruikelijk is bij stamboomonderzoek. "Dat gaat allemaal via mannelijke lijnen, ook als het startpunt een vrouw is." In dit geval maakt Van Bronswijk er dan ook een sport van ook de vrouwelijke lijnen na te pluizen. "Dochter, moeder, oma dus. En niet dochter, vader, opa." Wat begon als gebbetje, leidt nu gaandeweg tot een zeldzaam onderzoek waaraan veel waarde wordt gehecht. "Dit volkje dient straks als voorbeeldgemeenschap voor de hele Kempen", weet de biologe. Dat wekt nieuwsgierigheid bij haar collega's en genealogen. De eerste conclusies zijn vorig jaar gedeeld tijdens een congres over stamboomonderzoek in Oslo. "Vooral in België willen onderzoekers ons werk graag gebruiken."
 
Vreemdgaan
Hoewel de bodem van de portemonnee in zicht komt, is de studie nog niet af. Vanuit haar eigen specialisme wil Van Bronswijk nog van alles nagaan, met hulp van de Eindhovense stadsarcheoloog Nico Arts. Waarvan de inwoners van Zeelsten Meerveldhoven leefden, wat ze aten en wat ze verhandelden zijn daarbij slechts enkele van haar vragen. Voor ze die mag afvuren, moeten de personen die wangslijm afstonden toestemming geven voor verder onderzoek. Over een jaar vindt in Glasgow het volgende congres plaats, dan wil Van Bronswijk met nieuwe resultaten komen. Die verwerkt ze ook in wetenschappelijke publicaties. De heemkundekring gebruikt de informatie op een speciale website over het project en wellicht later in een boek. Het onderzoek kostte tot nu toe zo'n 13.000 euro, of alles nog lukt met het geld dat over is, is zeer de vraag. "Daarna moeten we maar crowdfunding gaan doen." Want wensen zijn er nog genoeg. Zoals het inzamelen van meer DNA en het tekenen van nieuwe familiewapens voor al die mensen van wie hun afkomst bekend is geworden." En bij studies als deze heb je altijd leuke bijvangst. Zoals de ontdekking dat eeuwen geleden 3 procent van de mannen in deze gemeenschap vreemdging.
 
Mensen gezocht
Voor het genealogisch onderzoek zoekt heemkundekring Zeelst Schrijft Geschiedenis nog een aantal personen. Het gaat om afstammelingen van oorspronkelijke bewoners van Zeelst en Meerveldhoven, zoals die staan vermeld in het doopboek van circa 1650. Het gaat hierbij om mannen die van vader op zoon, of vrouwen die van moeder op dochter afstammen van onderstaande echtparen.
 
Specifiek gaat het om 'vader op zoon nazaten van':
- Antonius Johannes Bazelmans (geboren: Woensel 1910) en Johanna M. van Gulick (geboren: Woensel 1913)
- Martinus (Tiny) van Helmont (geboren: Veldhoven 1926) en Ardina (Diny) van der Heijden (geboren: Eindhoven 1928)
- Henricus Arnoldus Louwers (geboren: Eindhoven 1930) en Toos Loijen
- Wilhelmus Antonius Maria Louwers (geboren: Eindhoven 1926) en Mieke Beelen
- Franciscus Hubertus Tops (geboren: Stratum 1886) en Petronella van de Ven (geboren: Woensel 1887)
 
Specifiek gaat het om 'moeder op dochter' nazaten van:
- Johannes Jacobus Camps (geboren: Eindhoven 1880) en Elisabeth Cornelia Schampers (geboren: Gestel 1881)
- Adrianus Hubertus Jorissen (geboren: Woensel 1909) en Laurentia Aldegonda Driedonks (geboren: Stratum 1915)
- Cornelis Josephus (Cor) van Luijt (gedoopt: Stratum 1905) en Maria Cornelia (Marietje) Verbakel (geboren: Strijp 1906)
- Johannes Franciscus de Rooij (geboren: Tongelre 1904) en Hendrina Wilhelmina van den Boomen (geboren: Stratum 1905)
- Josephus van den Wildenberg (geboren: Zeelst 1896) en Elisabeth Smulders (geboren: Veldhoven 1893)
 
Wie zich in de omschrijvingen herkent, kan contact opnemen met Jac van Lieshout, tel. 040-2538271 of e-mail
 
Niet bang zijn
Wie DNA afstaat, hoeft niet bang te zijn dat dat wangslijm voor andere doelen wordt gebruikt. Het DNA wordt allemaal bewaard onder de naam van Annelies van Bronswijk, een aan National Geographic gelieerd laboratorium analyseert het. Deelnemers krijgen hun eigen stamboom.
 
Op de website van het project volgen later nog meer namen van mensen die worden gezocht.
 

 

10 september 2015
Herdenking oorlogsslachtoffers september1944
Op 17 september a.s. zullen weer stil staan bij de 19 slachtofers die waren te betreuren bij het bombardement op 't Cobbeek en Heuvelstraat op het einde van de 2e wereldoorlog. Ook dit jaar zullen gemeentebestuur, harmonie, gilde, scouting, Ambassade van Vrede, Amnesty International en het Selster Dameskoor aan de herdenking deelnemen.

De drukbezochte herdenking in 2014

Samenkomst om 18.00 uur bij het monument hoek Heemweg/Heuvelstraat. Na afloop gaat onder aanvoering van het O.L.Vrouwegilde een stoet naar de kerk van Zeelst voor een eucharistieviering en een kranslegging bij het monument op het kerkhof. De organisatie van de herdenking berust dit jaar nog bij dezelfde werkgroep als die van vorige jaar onder de vlag van Zeelst Schrijft Geschiedenis. Vanaf volgend jaar zal de Stichting Dodenherdenking Veldhoven de organisatie op zich nemen.

Uw aanwezigheid bij deze herdenking wordt door iedereen zeer op prijs gesteld.
 


 

8 september 2015
Rondleidingen door Zeelst
Komend weekend, 12 en 13 september zijn de Open Monumentendagen. Voor Veldhoven berust de organisatie bij museum 't Oude Slot. Bij de aftrap op zaterdagmiddag door wethouder van de Looij zal ook onze voorzitter Wim Silverentand even het woord voeren. Aansluitend zal ZSG rondleidingen door Zeelst verzorgen waarbij het Trapjeshuis en de villa aan de Kruisstraat ook van binnen te bekijken zullen zijn. De route wordt meerdere keren gelopen per dag en start bij Museum ’t Oude Slot.

www.openmonumentendag.nl/gemeente/veldhoven