2014

zondag 30 maart 2014
Recente archeologische ontwikkelingen in Veldhoven
Een nieuw verleden voor Veldhoven
Lezing door Fokko Leeflang

Veldhoven staat archeologisch al decennia bekend om zijn grafheuvels, Merovingische grafvelden en 't Oude Slot. Sinds 2008 zijn er in de Zilverackers, Oerle-Zuid en Habraken veel nieuwe archeologische ontdekkingen gedaan. Denk daarbij aan de inheems-romeinse nederzetting van Oerle-Zuid en de nog veel oudere huisplattegronden in Habraken. Met recht kan gezegd worden dat de oudste geschiedenis van Veldhoven opnieuw kan worden geschreven. De lezing zal vooral ingaan op deze nieuwe vondsten en de wijze waarop de gemeente Veldhoven met zijn verleden omgaat.

Lees meer


zondag 23 februari 2014
De lokale en regionale wielersport in Brabant
Lezing door Jan Peters en Rien van Horik

De wielersport heeft in het Kempenland nooit over belangstelling te klagen gehad. Het publiek komt nog altijd graag en vaak massaal naar het wielrennen kijken. De liefde is er groot voor de heroïek en voor de renner die zich wil profileren. En dat is wederzijds: de coureurs houden van de Kempen. De enveloppen met prijzen en premies zijn in de regionale kermiskoersen goed gevuld. De Omloop der Kempen en de Acht van Bladel zijn wedstrijden die in het hele land en ook ver daarbuiten tot de verbeelding spreken. De kermisronde speelt nog altijd een grote rol: wedstrijden in Luyksgestel en Duizel behoren tot de sterkst bezette van ons land. Het Kempenklassement is tot ver in het land bekend. De wegen en het racemateriaal mogen dan wel sterk in het voordeel van de renners veranderd zijn, de entourage en de spanning rond de koers doen in het Kempenland nog steeds hun werk.

Lees meer


zondag 12 januari 2014
De voetbalsport in Brabant
Neutraal of Rooms: voetbal in Brabant 1920-1940
Lezing door Christ van den Besselaar

De eerste voetbalclubs in Brabant ontstaan op het einde van de 19de eeuw. De  KMA in Breda had waarschijnlijk de eerste voetbalclub in Brabant, gevolgd door Den Bosch, Tilburg, Eindhoven, Oss en Helmond. De voetbalsport werd toen gespeeld door de beter gesitueerden, vooral studenten. Na 1900 begint de popularisering. Vooral de Eerste Wereldoorlog zorgt ervoor dat de voetbalsport uitgroeit tot de meest beoefende sport in Nederland. Bedrijven richten eigen voetbalclubs op voor hun werknemers en de katholieke kerk begint in 1915 zelfs met een eigen katholieke voetbalbond. Initiatiefnemer is de Bredase kapelaan W. Binck, de man die later vooral bekend is geworden door zijn werk voor de Brabantse heemkunde.

Lees meer


Kerstkaart
Terugblik op 2013
Het voorbije jaar was opnieuw een jaar vol met activiteiten van onze heemkundekring. Hoogtepunt was natuurlijk de feestelijke zaterdagmiddag 28 september 2013: een kunstmarkt van Veldhovense kunstenaars op de Heuvel, met muziek, dans en spektakel op het kiosk, in alle cafés een foto-tentoonstelling en de presentatie van het prachtige nieuwe boek over de Zeelster Cafés.

 
Blaarthemseweg, J. Biemans, 1963
Kijken we 50 jaar terug, dan komen we in de koudste winter van de afgelopen 100 jaar, toen op 18 januari 1963 Reinier Paping onder barre omstandigheden de Elfstedentocht won. In die winter heeft de heer  J. Biemans uit de Severinuslaan deze foto’s van de Blaarthemseweg gemaakt. De foto bovenaan werd genomen ongeveer aan het eind van de huidige Blaarthemseweg. Links in de bocht, maar op de foto niet zichtbaar, stond de boerderij van Tinus en Sjo van de Boomen met hun elf kinderen. Rechts zien we de uit 1905 daterende steenfabriek de Koraal, die in 1965 gesloopt werd voor de aanleg van de Poot van Metz, nu snelweg E25/A2/N2 geheten.  Alles op de foto was destijds Zeelsters grondgebied, nu hoort het bij Eindhoven als bedrijventerrein De Hurk. 
 
Vooruitblik op 2014
Ook 2014 belooft weer een zeer druk jaar te worden voor Zeelst Schrijft Geschiedenis. In het voorjaar zorgt de oplevering van de gerenoveerde Heuvel wellicht voor een verrassing. We willen graag stilstaan bij ons 15-jarig bestaan en op 17 september bij het bombardement 70 jaar geleden op ’t Cobbeek. Maar ook de Zeelster schoolmeester Jacques Cuijpers herdenken we met een symposium, een tentoonstelling en een boek. En in augustus wordt  de oorsprong van de Zeelstenaar onthult tijdens het “XXXIth International Congress of Genealogical and Heraldic Sciences” in Oslo.
 
Wij zouden het fijn vinden om u bij onze activiteiten te ontmoeten.