2011

27 november 2011
Lezing: 'Kinderjolijt in de tijd. Over kindercultuur en kinderspellen'
door Peter Thoben

Op zondag 27 november 2011 houdt Peter Thoben in Museum ’t Oude Slot Veldhoven een lezing met als titel ‘Kinderjolijt in de tijd. Over kindercultuur en kinderspellen’. Met veel voorbeelden uit de kunst, foto’s en volksprenten laat Peter Thoben op een aantrekkelijke manier zien hoe de cultuur van kinderspelen zich in de loop der eeuwen ontwikkeld heeft. Van zelfbedachte – soms wrede – spelletjes in de middeleeuwen tot de digitale – soms minstens even wrede – computergames in  deze eeuw. De lezing sluit aan bij de lopende expositie Kinderspel met volksprenten uit de eigen collectie van Museum ’t Oude Slot te Veldhoven.
Lees meer


30 oktober 2011
Feestelijke opening documentatiecentrum 'De Hooizolder'

Op zondag 30 oktober a.s. vindt in museum 't Oude Slot de opening plaats van 'De Hooizolder', het nieuwe documentatiecentrum van de stichting Zeelst Schrijft Geschiedenis. Hiermee gaat een lang gekoesterde wens van de heemstichting uit Zeelst in vervulling: een eigen plek waar iedereen terecht kan die geïnteresseerd is in de lokale en regionale geschiedenis van Zeelst en Veldhoven.
Lees meer


13 oktober 2011
Boekpresentatie 'Die van Zeelst, een onbuigzaam volk'
door Thieu Vlemmix

Woensdag 13 oktober om 15.00 uur vindt in de Bibliotheek van Veldhoven de presentatie plaats van een nieuw boek over Zeelst: ‘Die van Zeelst, een onbuigzaam volk’ van Thieu Vlemmix. Net als zijn vorige boek 'Verloren Dorp', gaat ook dit boek over markante Zeelstenaren en het leven van toen.
Lees meer


13 september 2011 om 20.00 uur
Lezing over het bombardement van 17 september 1944 op Zeelst
Lezing door Ruud Wildekamp

Op 17 september a.s. vindt in Zeelst de jaarlijkse herdenking plaats van het bombardement dat in 1944 enkele tientallen slachtoffers maakte en een groot aantal huizen verwoestte. De lang gekoesterde bevrijding, twee dagen later, werd daarmee voor de Zeelster gemeenschap een allesbehalve feestelijke gebeurtenis. Hoewel het al bijna 70 jaar geleden is dat het bombardement plaatsvond, zijn er nog steeds veel onbeantwoorde vragen rond deze tragische (friendly fire) gebeurtenis.
Lees meer


20 maart 2011 om 14.00 uur
Kabouters hebben echt bestaan
Lezing door Gert Frens

Gert Frens is op zondag 20 maart te gast bij Zeelst Schrijft Geschiedenis in museum 't Oude Slot. Gert is de schrijver van het boekje 'Kabouters hebben echt bestaan'. Menig Brabander weet nog dat alle kabouters uit het land zijn vertrokken na de dood van hun koning Kyrie. Gert Frens heeft een ware speurtocht naar de kabouters en kabouterverhalen gedaan. Hij durft de stelling aan dat kaboutersagen waargebeurde voorvallen beschrijven uit de tijd van Karel de Grote. Uit oude bronnen achterhaalt hij dat koning Kyrie leefde in Hoogeloon en waarom hij uit de weg moest worden geruimd. Daarmee kwam een eind aan de kaboutertijd.
Lees meer


13 februari 2011
Over Fokstieren, K.I. en andere rundveeverhalen uit de Kempen
Lezing door Frans Kuijpers

Frans Kuijpers is op zondag 13 februari te gast bij Zeelst Schrijft Geschiedenis in museum 't Oude Slot. In zijn praatje zal hij aandacht schenken aan de verbetering van het rundvee door het vastleggen van de gegevens van de kalveren in zogenaamde fokregisters van de plaatselijke fokvereniging. Voor het kerkdorp Veldhoven was dat 'De Toekomst' en voor Oerle, Zeelst en Strijp 'De Eensgezindheid'.
Lees meer


30 oktober 2011
Feestelijke opening documentatiecentrum'De Hooizolder'

Op zondag 30 oktober a.s. vindt in museum 't Oude Slot de opening plaats van 'De Hooizolder', het nieuwe documentatiecentrum van de stichting Zeelst Schrijft Geschiedenis. Hiermee gaat een lang gekoesterde wens van de heemstichting uit Zeelst in vervulling: een eigen plek waar iedereen terecht kan die geïnteresseerd is in de lokale en regionale geschiedenis van Zeelst en Veldhoven.

Zoals de naam al aangeeft, is het documentatiecentrum gevestigd op de hooizolder van 't Oude Slot, meer dan 30 jaar de thuisbasis van de archeologische werkgroep. Na de opheffing van deze werkgroep vorig jaar is er de afgelopen maanden door de vrijwilligers van de stichting ZSG veel werk verzet om de hooizolder opnieuw in te richten als historisch documentatiecentrum. Iedereen die belangstelling heeft voor de geschiedenis van Zeelst en Veldhoven, kan hier voortaan iedere donderdagochtend vanaf 10 uur terecht. Ook is men van harte welkom als men een bijdrage wil leveren als vrijwilliger of als men zelf nog oude foto's, dagboeken, knipsels en dergelijke heeft.

De officiële opening van het documentatiecentrum zal worden verricht door wethouder Jack Tops. Tijdens een muzikaal intermezzo door accordeonist Willem van der Heijden bestaat de mogelijkheid om het nieuwe documentatiecentrum te bezichtigen. Er zullen oude schoolfoto's te zien zijn en Ad van Run zal aanwezig zijn met zijn genealogische bestanden.

Daarna volgt nog een tweetal bijzondere presentaties. Zo zal Jan Suijkerbuijk, coördinator dienstverlening van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, een boekje open doen over de Burgerlijke Stand, de enige stand in ons land die voor iedereen gelijk is en die dit jaar precies 200 jaar bestaat. Daarna vertelt Annelies van Bronswijk, professor aan de Technische Universiteit Eindhoven, over haar speurtocht naar haar voormoeders; een speurtocht die haar uiteindelijk leidde naar de Heistraat in Zeelst.

Opening documentatiecentrum Zeelst Schrijft Geschiedenis
zondag 30 oktober 14.00 uur
Toegang gratis

Museum 't Oude Slot
Hemelrijken 6
5502 HM Veldhoven

Programma

13.30 uur
Ontvangst met koffie / thee

14.00 uur
Welkomstwoord door Frank van der Maden, voorzitter stichting Zeelst Schrijft Geschiedenis

14.10 uur
Openingstoespraak door Jack Tops, wethouder gemeente Veldhoven

14.30 uur
Muzikaal intermezzo / bezichtiging 'De Hooizolder'

15.00 uur
Presentatie '200 jaar Burgerlijke Stand'
Jan Suijkerbuijk, Regionaal Historisch Centrum Eindhoven

15.30 uur
Muzikaal intermezzo / bezichtiging 'De Hooizolder'

15.45 uur
Presentatie '10 generaties van moederskant; zegt dat iets over de 3 volgende?'
Annelies van Bronswijk, Technische Universiteit Eindhoven

16.30 uur
Drankje / bezichtiging 'De Hooizolder'

17.00 uur
Einde van het programma

Muzikale omlijsting: Willem van der Heijden, accordeon
Genealogische bestanden: Ad van Run
Expositie klassefoto's: stichting Zeelst Schrijft Geschiedenis